Station Almen-Laren

“Foto Station Almen-Laren”
Het ligt aan de spoorlijn van Zutphen naar Hengelo (O). Dit voormalige stationsgebouw is al decennialang een woonhuis. Op deze plek passeren de treinen uit de richting Zutphen en uit de richting Lochem elkaar op de verder enkelsporige spoorlijn tussen Zutphen en Hengelo. Herspoor beijvert zich om hier weer een halte te krijgen.

Samenvatting

Ter stimulering van het railvervoer in de regio Deventer-Zutphen-Lochem (zie ook Zutphen e.o. Stimulering Railvervoer’) is actie ondernomen om de heropening van station Almen-Laren ter discussie te stellen. Er is een brief geschreven naar vervoersbedrijf Syntus (vanaf december 2013 ‘Twents’, nog weer later ‘Blauwnet’, nog weer later ‘Keolis’), exploitant van de spoorlijn Zutphen-Oldenzaal, om de mogelijkheden hiervan aan te kaarten. Er is ook ingegaan op de mogelijkheid om nog meer haltes te krijgen op het traject Zutphen-Deventer en het traject Zutphen-Lochem. Bovendien is een rechtstreekse verbinding tussen Lochem en Deventer aanbevolen door een klein spoorwegboogje aan te leggen in Eefde.
Ook zijn enkele lokale politici benaderd met een oproep om het railvervoer in de regio  verder te stimuleren. Lees verder bij het project Zutphen e.o. Stimulering Railvervoer’.
Station Almen-Laren werd genoemd in een lijst van in de toekomst te (her)openen stations. Enige tijd later is Station Almen-Laren weer uit deze lijst in Wikipedia verdwenen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_nieuwe_spoorwegstations_in_Nederland

“Station-Laren-zuidzijde”

“Station-Almen-Laren-Anno-april-2007-Noordzijde2-treinen-uit-Zutphen-en-Lochem-wachten-op-elkaar-om-te-passeren-“

Het archief

Alle documenten

Dd 3 maart 2006

Brief aan vervoersbedrijf Syntus om te overwegen station Almen-Laren te heropenen: ‘Basisdocument Brief Syntus Heropening Station Almen- Laren, 2006

Dd 7 maart 2006

Reactie van Syntus op de brief van Herspoor aan Syntus: ‘Brief reactie Syntus, 2006.

Dd 18 april 2007

Submap ‘Foto’s station Almen-Laren. Vijf foto’s van station Almen-Laren en omgeving: één foto van het voormalig station, nu een woonhuis; 3 foto’s van passerende en wachtende treinen; één foto van een woonhuis bij de spoorwegovergang nabij het station.

Dd 18 september 2008

Kopie uit De Stentor: ‘Stentor, Almen krijgt treinstation.

Dd 21 mei 2011

Foto vanuit de vorige eeuw van station Almen-Laren:;
Kopie in eigen bestand: Foto station Laren noordzijde 1911’.

Dd 2011

Foto van Station Almen-Laren zuidzijde na de sluiting in 1938: ‘Foto Station Laren zuidzijde’.

Dd 2015

Op lokaal beleidsniveau is er ook aandacht voor heropening van Station Almen-Laren: Dorpsplan Almen. ‘Dorpsplan Almen 2015 Heropening station Almen-Laren’.

Dd april 2021

Spoorlijn Zutphen-Oldenzaal, met schematische weergave vanuit Wikipedia: vroeger spoorlijn-Zutphen-Glanerbeek: ‘Station Amen-Laren aan spoorlijn Zutphen-Glanerbeek’.