Duitse Lijntje

“Ingetekend met rood. Duitse Lijntje”

Deze spoorlijn liep vanaf Boxtel naar Wezel in Duitsland, met veel stations en haltes onderweg. Vanaf Boxtel: Liempde, Olland, Schijndel, Eerde, Veghel, Uden, Zeeland, Mill, Haps, Beugen, Oeffelt, Gennep, Duitse grens. Ook in Duitsland veel stations, de belangrijkste: Goch, Xanten, Wezel. Het ‘Duitse Lijntje’ vormde in het 2e deel van de 19e en de eerste jaren van de 20e eeuw een schakel tussen de Europese hoofdsteden Londen en Berlijn, waarbij de vroegere ferry van Vlissingen naar Sheerness ook een schakel was.

Samenvatting

Het Duitse lijntje liep van Boxtel via Schijndel, Veghel en Uden naar Gennep en dan Duitsland in naar Goch. Het is bijna volledig in verval geraakt. Tot in de jaren ’90 liepen er nog goederentreinen vanaf Boxtel naar Veghel vv. Er worden weer pogingen gedaan om , althans een deel van de lijn, tot aan Uden, weer in functie te krijgen voor personenvervoer. Zie Duitse Lijntje: https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Boxtel_-_Wesel.

Bijgewerkte notitie 2020.
Later is dit optimisme bekoeld. Eerst was er nog goederentreinverkeer tussen Boxtel en Veghel. Met de ontmanteling van een spoorbrug over de Zuid-Willemsvaart in Veghel lijkt de kans op renovatie van Het Duitse lijntje verder weg dan ooit (https://martijnvanvulpen.nl/spoorzoeken/trajecten/120-sporen-naar-duitsland/843-het-duits-lijntje).

Het archief

Alle documenten

Dd 6 februari 2004

Brief aan de heer Jos Mandos, initiatiefnemer om deze spoorlijn nieuw leven in te blazen: Basisdocument Duitse Lijntje’. Nooit reactie op gekregen. Ook niet na herhaalde en recente pogingen.

Dd 2006

Zie in Herspoormap ‘Spoorlijnen Dynamiek oud en nieuw’ in 2001 twee artikelen over het Duitse Lijntje gepubliceerd in de Volkskrant: Vk.8-12-01 Boxtel-Uden en Vk.15-12-01 Uden-Gennep’.

Dd 24 maart 2006

Artikel in het Brabants Dagblad: ‘Mogelijk Light rail Uden – Den Bosch:  ‘Brabants Dagblad 24 maart 2006, Duitse lijntje’.