Suriname Goudexpress

Samenvatting

In het begin van de 20ste  eeuw is op initiatief van de toenmalige gouverneur van Suriname, Ir. Cornelis Lely, de Lawa-spoorlijn, later Landsspoorweg genoemd, aangelegd van Paramaribo naar station Dam (Sarakreek), 173km. De verlenging naar het oorspronkelijke eindpunt, naar Benzdorp, 350km, is nooit tot stand gekomen.
In 2001 en 2002 verschenen in de Volkskrant artikelen van journalist Stieven Ramdhari over heringebruikname van een oude spoorlijn in Suriname. De heer Sul, ex-directeur van  NS-concurrent Lovers, wilde de oude spoorlijn voor de Goudexpress weer in functie brengen. Na de onafhankelijkheid van Suriname is in de jaren ’80 van de 20ste eeuw deze lijn in verval geraakt. In dit voor Herspoor nog prae-Google-tijdperk was het moeilijk voor de oprichter van Herspoor om hierover meer informatie te verkrijgen. Er is gepoogd om contact te leggen met Stieven Ramdharie middels een brief aan de redactie van de Volkskrant. Hierop is geen reactie gekomen. Er is gebleken dat de reactivering van de oude spoorlijn niet tot stand is gekomen. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Landsspoorweg
Wat later, omstreeks 2015, zijn er plannen gelanceerd om deze spoorlijn te renoveren van Paramaribo naar de plaats Onverwacht. Eventueel zou er verlenging komen naar vliegveld Zanderij. Deze plannen werden vooral door president Desi Bouterse tot prestigeproject gemaakt. Van al deze plannen is niets terechtgekomen, mede door de slechte financiële en economische toestand waarin het land verkeerde.

Het archief

Alle documenten

Dd 14 mei 2001

Link naar artikel in de Volkskrant van 14 mei 2001: www.volkskrant.nl/…/Ex-baas-Lovers-Rail-heropent-oud-goudlijntje-in- .. Bijgewerkte notitie 2020: artikel niet meer bij de Volkskrant beschikbaar.

Dd 15 augustus 2001

Brief aan De Volkskrant B.V., redactie ‘binnenland’, t.a.v. verslaggever: ‘Brief voor Stieven Ramdhari over herstel van de Goudexpress. Poging om contact te leggen met dhr. Sul en dhr. Ramdhari. Niet gelukt.

Dd 6 augustus 2002

Kopie van artikel in de Volkskrant van 6 augustus 2002 over de Goudexpress in Suriname: Suriname Goudexpress artikel Volkskrant 6-8-2002.

Dd januari 2021

In het laatste deel van de 19e eeuw werd er goud gevonden in het Lawa-district. Door de ontstane goudkoorts werd in 1903 besloten tot aanleg van een spoorlijn naar dit district: Lawa-spoorlijn. Later omgedoopt tot Landsspoorweg:  Topografie en chronologie aanleg en teloorgang Lawa-spoorlijn.