herspoor

Station Amen-Laren aan spoorlijn Zutphen-Glanerbeek

De huidige (2021) spoorlijn Zutphen-Oldenzaal waarbij de Keolis-passagierstrein rijdt tussen Zutphen en Oldenzaal was vroeger de Staatslijn Zutphen-Glanerbeek. De trein reed dus in vroeger jaren in Hengelo niet door naar Oldenzaal maar naar Enschede en daarna naar Glanerbeek, tegenwoordig Glanerbrug genoemd. Tussen station Zutphen en Lochem waren er nog 3 haltes extra, zie onderstaande link: 1) binnen Zutphen nog de halte Nieuwstad, 2) in Eefde de halte Eefde bij de spoorwegovergang van de Rijksstraatweg tussen Zutphen en Deventer en 3) de halte Laren-Almen.
In de voorstellen van Herspoor, indien er een haltetrein/-tram over deze spoorlijn in de toekomst zou kunnen gaan rijden, zouden als haltes kunnen dienen: halte Deventerweg, halte Eefde Conjunctie, halte Eefde Schoolstraat, halte Kapelweg, halte Almen-Laren en halte Exelse Tol. Zie ook Herspoor-document Topografie Station Almen-Laren’.

Schematische weergave van het baanvak Zutphen-Lochem van de spoorlijn Zutphen-Glanerbeek, uit de tijd dat er nog tramlijnen bestonden (https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Zutphen_-_Glanerbeek)